Tunturihotelli nousi tuhkasta uuteen kukoistukseen

Kirjoittaja

Eeva Vierros

Julkaisupäivämäärä

Oct 6, 2021 3:15:00 PM

 

Tatu Ahlroos, sisustusarkkitehti SIO, kertoi M.A.D.in sisustusseminaarissa kiehtovan ja vaiheikkaan tarinan Iso-Syötteen tunturihotellista – sen suunnittelusta, sisustamisesta, palosta sekä uudelleennoususta. Palaamme uskomattomiin tapahtumiin tässä artikkelissa.

Hotelli Iso-Syöte sijaitsee Pudasjärven kaupungissa Pohjois-Pohjanmaalla – Suomen eteläisimmän tunturin, Iso-Syötteen, rinteen kupeessa. Komea hotelli on voittanut Finland’s Best Ski Boutique Hotel -palkinnon jo kymmenen vuotta peräkkäin.

Tatu Ahlroos liittyi osaksi tarinaa vuonna 2016, jolloin Iso-Syötteen hotellinjohtaja Juha Kuukasjärvi soitti hänelle kertoakseen aikeista rakentaa hotelliin kymmenen lisäsviittiä. Hotelli Iso-Syötteellä oli jo ennestään yksi maailmanmainetta niittänyt sviitti, Kotkanpesä. Se on Guardianin mukaan “maailman neljänneksi romanttisin sviitti”. Hulppeassa kaksikerroksisessa tilassa on lasikatto, josta voi ihailla taivasta, aurinkoa ja hyvällä onnella revontulia.

Ideoita toteuttamaan

Hotellin sisätiloja oli viimeksi uudistettu laajemmin 1990-luvulla, joten oli selvää, että maisemien ja ystävällisen palvelun tueksi tarvittiin myös sisustuksen kohentamista. Koska maailmankuulu sviitti oli täyteen varattu sesonkiaikoina, oli tilausta kymmenelle uudelle sviitille. Koska niihin haluttiin esteetön ja komea tunturinäkymä, sviitit päätettiin rakentaa kokonaan uuteen kerrokseen vanhojen huoneiden päälle. Sisäänkäynti, toinen makuuhuone ja sauna tehtiin käytävän varrelle vanhoihin huoneisiin.

Hotellinjohtaja oli lenkkipolulla katsellut metsässä ahavoitunutta poroaitaa ja miettinyt, tehtäisiinkö tulevien sviittien seinät siitä. Ahlroosin mielestä tämä on loistava esimerkki kohteen ekologisuudesta, aitoudesta ja paikallisuudesta – sekä vahvistaa mielikuvaa Suomesta ja hotellista luonnonläheisenä ja aitona, mikä kansainvälisille vieraille kelpaakin.

Asiakas sai nopeasti käsityksen materiaaleista, sävyistä ja ideoista netistä valittujen esimerkkien avulla. Ahlroos kuitenkin varoittaa suunnittelijoita Pinterest-moodboardien riskeistä: “Jos kaikki lataavat samat kuvat samasta palvelusta, se kapeuttaa alaa ammatillisesti. Asiakkaallakin saattaa palaverissa olla samat otteet mukanaan. Siksi kannattaa kartoittaa ja hyödyntää myös muita tietolähteitä, kuten kirjastojen vanhoja aineistoja.”

Hotellin spa-osaston remontissa seinät päällystettiin tummalla mikrosementillä ja käytävät maalattiin tummiksi. Ahlroos kertoo, että usein tummat sävyt pelottavat asiakkaita suunnitteluvaiheessa ja viimeistään ensimmäisten telanvetojen jälkeen, koska ihmisille on pinttynyt mielikuva valkoisen olevan ainoa tapa avartaa tilaa. Hän saikin ihmettelevän puhelun työmaalta: "Oletko nyt ihan tosissasi tämän tumman sävyn kanssa?" Vasta kun kaikki muut elementit olivat löytäneet paikkansa, asiakkaat hoksasivat kaiken.

iso-syote-007
Tummat sävyt hallitsevat myös kylpyläosastoa, mikä on alun epäilyistä huolimatta tyylikkään tunnelmallinen valinta. Tämä muistuttaa, että vaikka suunnittelijan tulee kuuntella aina asiakasta, on oman vahvan näkemyksen perusteltu esiintuonti iso osa ammattitaitoa.

Uusi Karhunpesä

Hotellin vanhasta vodkabaarista päätettiin muokata Karhunpesä-sviitti. Hotellinjohtaja sai innoitusta kaupan nurkalla kököttäneestä täytetystä karhusta; se voisi sopia sisustukseen. Ajatuksesta kuitenkin luovuttiin, koska moinen olisi herättänyt asiakkaissa ristiriistaisia tunteita. Karhuteema kuitenkin jäi, mutta päätettiin, että karhu oli jättänyt pesänsä eli sviitin käyttöön muille.

Sviitissä saattoi nähdä karhun jälkeensä jättämiä merkkejä, kuten suihkuseinän mikrosementin raapimajäljet, jotka tehtiin aidolla karhunkäpälällä. Sviitissä käytettiin paljon aitoja luonnonmateriaaleja, kuten jäkälää. Myös vodkabaarin vanha liuskekivitakka jätettiin paikoilleen.

iso-syote-001
Lämmintunnelmaisessa, pehmeäsävyisessä Karhunpesä-sviitissä käytettiin runsaasti luonnomateriaaleja.

iso-syote-002
Karhunpesään jätettiin myös vanha liuskekivitakka (vasemmalla), joka oli saava epäonnisen osan hotellin tarinassa.

Remontti valmistuu – ja kaikki palaa poroksi 

Kun kaikki remontit oli viimein saatu valmiiksi, ajateltiin, että olisi hetki huilata. Mutta elämä yllättää: joulukuussa 2018 hotellissa syttyi tulipalo, joka tuhosi puolet hotellista, uuden Karhunpesän ja spa-osaston. Tulipalo sai alkunsa vodkabaarin vanhasta liuskekivitakasta, joka oli siis siirtynyt palvelemaan Karhunpesän asiakkaita. Aurora-sviitit ja Kotkanpesä kärsivät savuvahingoista, mutta pelastuivat palolta.

iso-syote-003
Palo aiheutti valtavat menetykset ja jätti jälkeensä murheellisen näyn – muttei kyennyt tuhoamaan sen luojien unelmaa ja kunnianhimoa.

Onnettomuuksista pitää kuitenkin yrittää toipua, joten pian oli aika aloittaa uuden hotellin suunnittelu. Pudasjärveläinen puurakentamiseen erikoistunut arkkitehti Asko Lax liittyi suunnittelutiimiin, ja Alhroos toimi sisustussuunnittelijana. Kontiotuotteelta tilattiin hirret kolmanteen kerrokseen, jotta rinnenäkymiä saataisiin hyödynnettyä entistä paremmin. Kohde mallinnettiin Archicadillä.

iso-syote-004
Uusi kolmas kerros rakennettiin hirrestä. Sinne sijoitettiin suuri näköalaravintola ja lounge sekä näitä ympäröivä kävelyparveke. Valmista tuli keväällä 2020.

Hienovaraisia yksityiskohtia että häpeilemätöntä luksusta

Uudesta katosta Lax suunnitteli aaltoilevan. Se oli tietysti vaikea rakentaa, mutta kuten Ahlroos toteaa, välillä on hyvä suunnitella muutakin kuin tavanomaista. Pikku hiljaa uusi rakennus nousi entistä ehompana.

Uuden sisustuksen kantava teema – värien ja luonnonmateriaalien ohella – on ajatus toistuvasta muodosta. Esimerkiksi valaisimien koko ja muoto noudattelevat sängynpäädyn rimoja. Ahlroos korostaa, että eri materiaalien kirjon ei pidä olla sekamelska vaan ehjä kokonaisuus. Se on mahdollista, vaikka luonnonmateriaalin haptisuus ja materiaalin tuntu ovat vahvasti läsnä.

tatu-ahlroos-1
Sisustusarkkitehti Tatu Ahlroos vastasi Hotelli Iso-Syötteen sisustuksesta – ja saikin panna parastaan, mikä näkyy lopputuloksessa. Kantavia teemoja olivat muodon toistuvuus sekä luonnonmateriaalit ja -sävyt.

LVI-asennukset vaikuttavat merkittävästi sisustajan työhön – usein lähinnä murheiden muodossa. Ahlroos kehottaakin miettimään, miten niitä voisi luovasti hyödyntää sisustuksessa. Esimerkiksi koteloinnit voi yhdistää sisustuksen visuaaliseen teemaan.

Aulan isossa takassa on Tulikiven kivet, joita on käytetty myös aulan tiskeissä. Kivet jatkavat kierrätysteemaa, sillä ne ovat valmistajan ylijäämää. Hotellin historiaa voi aistia maton savukuviossa, muistutuksena tulipalosta. Aulan kalusteet ovat italialaisen Arperin, kun taas huoneissa ja seminaaritilassa on hyödynnetty suomalaista osaamista. Kuva aulasta paljastaa hyvin sisustuksen päävärit: ruskeaa, tummanharmaata ja kuparia eri sävyinä.

Uuteen hotelliin suunniteltiin tietysti myös Feenix-sviitti, symboloimaan uutta alkua ja tulipalosta nousua. Ahlroosin mukaan Feenixissä käytettiin tarkoituksella mustaa ja tummaa enemmän kuin ”laki sallii”. Sviitti on suunniteltu asenteella, että "saudiprinssikin olisi siihen tyytyväinen" – prameus ja luksus edellä. Feenix-sviittiin on yhdistetty myös viereinen Superior-sviitti, joka on tarkoitettu prinssien ja muiden äveriäiden palvelijoille.

iso-syote-005
Feenix-sviitin erikoisuus on musta suihkutila, joka on kenties hotellin kuvatuin paikka. Se on saanut rutkasti näkyvyyttä muun muassa lukuisilla sosiaalisen median foorumeilla. Erikoinen, erilainen suihkukokemus on taattu.

iso-syote-006
Aurora-sviitin makuupaikkaa korotettiin, jotta maisema avautuu poreallasvarusteisen lasiparvekkeen yli. Seinät ovat kierrätysmateriaalia: vanhaa poroaitaa. Luonnonmateriaalien käyttö jatkuu muun muassa jäkäläpinnoissa ja oksankarahkavalaisimissa.

Katso lisää upeita kuvia

Kotisivut: hotelli-isosyote.fi

Instagram: hotel.isosyote

Copyrights © 2022 Nordic BIM Group. Kaikki oikeudet pidätetään.